KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Zajęcia i praca w książkach

18 grudnia prosimy o odświętne ubranie dzieci.

Tematy realizowane w miesiącu grudniu:

1. Nadchodzi zima (1-4.XII)
2. Coraz zimniej (7-11.XII)
3. Świąteczne przygotowania (14-18.XII)
4. Wesołych Świąt (21-30.XII)

Cele ogólne:
  • rozwijanie umiejętności uważnego słuchania tekstów literackich, wyciągania wniosków na podstawie ich treści, oceny postę­powania bohaterów, budowania wypowiedzi na określony temat;
  • poszerzenie słownictwa czynnego dzieci o pojęcie dotyczące wartości odpowiedzialność, życzliwość, dobro oraz pojęcia dotyczące najbliższego otoczenia dziecka: lampiony, girlandy, reżyser, scenografia, sufler, kostiumograf, kolęda, pastorałka;
  • rozwijanie procesów myślowych – pamięć, uwaga dowolna, myślenie przyczynowo- skutkowe;
  • wprowadzanie liter k, K, y i czytanie sylab, wyrazów, krótkich tekstów słowno-obrazkowych;
  • rozwijanie umiejętności związanych z przeliczaniem, rozwijanie myślenia operacyjnego – uświadamianie stałości masy i wielkości, porównywanie wysokości i długości;
  • kodowanie i dekodowanie informacji za pomocą cyfr 1–9 i znaku =;
  • rozwijanie świadomości przyrodniczej i ekologicznej – poznanie ekologicznych sposobów pozyskiwania ciepła do ogrzewania domów w okresie zimowym, zwrócenie uwagi na zjawiska przyrodnicze typowe dla zimy, np. śnieg, szron, lód, poznanie ich cech, warunków powstawania, uświadomienie sposobów przystosowania się zwierząt leśnych do trudnych warunków w okresie zimowym – zasypianie, zmiana futra itp.
  • budzenie wrażliwości dzieci na konieczność niesienia pomocy, np. zwierzętom podczas okresu zimowego;
  • kształtowanie postaw patriotycznych przez ukazywanie polskich tradycji związanych ze świętami Bożego Narodzenia (wiersze, piosenki, opowiadania, nauka kolęd, wykonywanie kartek świątecznych oraz wszelkich ozdób..itp)
    -  piosenka: https://www.youtube.com/watch?v=hgluC4K_F3Y
W I semestrze prosimy o:

- ćwiczenia głoskowania, wyróżnianie głoski na początku, na końcu i w środku wyrazu
- utrwalanie poznawanych liter - czytanie sylab z poznanych liter. Wprowadzono : samogłoski A,E, I,O,U,Y,   spółgłoski: M,T,L,D;
- granie w gry planszowe dwoma ksotkami i doliczanie wyrzuconych oczek; granie w gry matematyczne;
- układanie puzzli ! (6- latek puzzle 260 elementów ) Ze względu na procedurę związaną z wytycznymi GIS w przedszkolu nie ma puzzli;
- codzienne czytanie dzieciom
-śledzenie info na grupie na fb

W razie dłuższej nieobecności dziecka w przedszkolu proszę zabrać książki do pracy w domu (dzień wcześniej proszę to zgłosić telefonicznie lub Pani na szatni).

Wykaz podręczników w ktorych od września pracują dzieci oraz strony w książkach które dzieci powinny mieć zrobione do 28 listopada:

1. „Planeta dzieci. Karty 1”. W dniu 13 listopada zakończyliśmy pracę w tej księżce. Kilka stron zostało do uzupełnienia w domu jako prace utrwalające. Tej książki nie przynosimy już do przedszkola.
2. "Planeta dzieci. Karty 2" zrobione strony: 2-11, 20,21; + bieżąca praca - strony:
3. „Planeta dzieci czytanie i pisanie” strony: 1-19, 21,27; + bieżąca praca - strony: 23.24,25
4. „Planeta dzieci liczenie” strony: 1-16, 20-26;  + bieżąca praca - strony: 

5. „Album” – uzupełnione cyfry od 0 do 9 oraz znaki „- = +”, litery AEOUIYMLTD +  K
a) Praca z literami: układanie sylab, krótkich wyrazów z poznanych liter, czytanie powstałych wyrazów, sylab. Jeśli dziecko zna wszystkie litery można bawić się wszystkimi literami.
b) Praca z cyframi: układanie działań do działań na konkretach oraz do prostych zadań z treścią.

6. „Kodowanie” - układanie obrazków wg instrukcji, poruszanie się po planszy wg kodu itp.
Pomysłów szukajcie Państwo w internecie; np. http://kodowanienadywanie.blogspot.com/2020/03/zadania-bez-nudyczyli-propozycje.html
7. Wyprawka - wszystkie poznane litery oraz karty zaległe wydawane były na bieżąco. W grudniu: litera K - 2 karty