KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Zajęcia i praca w książkach

Tematy realizowane w miesiącu marcu:

1. "Mali odkrywcy" (1-5 marca)
2.  "Nadchodzi wiosna" (8-12 marca)
3.  "Wiosna tuż, tuż" (15-19 marca)
4. "Święta, Święta biją dzwony" (22 - 26 marca)
5. "Wielkanoc" (29 marca - 2 kwietnia)

Cele ogólne:
  • rozbudzanie ciekawości otaczającym światem wraz z nadchodzącą Wiosną;
  • zapoznanie z tradycjami Świąt Wielkanocnych;
  • rozbudzanie zainteresowań i poszerzanie wiedzy dzieci o zagadnienia związane z kosmosem, Układem Słonecznym
  • wprowadzenie liter P,p, C,c, W, w , J,j
  • posługiwanie się poznanymi cyframi i znakami do kodowania (cyfry 1-9 i znaki =,+,-,>,<)czynności matematycznych; posługiwanie się nazwami dni tygodnia i nazwami kierunków, liczebnikami porządkowymi
  • stwarzanie okazji do mierzenia, przeliczania, kodowania podczas układania i tworzenia gier
  • nauka  piosenek:  Wiosna piękna i radosna oraz Znaki Wielkanocy , a także piosenek tematycznych z przewodnika.
W II semestrze prosimy o:

- ćwiczenia głoskowania, wyróżnianie głoski na początku, na końcu i w środku wyrazu
- utrwalanie poznawanych liter - czytanie sylab z poznanych liter. Wprowadzono : samogłoski A,E, I,O,U,Y,   spółgłoski: M,T,L,D,Z,B,N;S,R,G
- układanie wyrazów z poznanych liter, podejmowanie prób czytania sylab, krótkich wyrazów;
- granie w gry planszowe dwoma kostkami i doliczanie wyrzuconych oczek; granie w gry matematyczne,tworzenie własnych gier;
- układanie puzzli ! (6- latek puzzle 260 elementów );
- codzienne czytanie dzieciom i rozmawianie o przeczytanych tekstach;
-śledzenie info na grupie na fb

W razie dłuższej nieobecności dziecka w przedszkolu proszę zabrać książki do pracy w domu (dzień wcześniej proszę to zgłosić telefonicznie lub Pani na szatni).

Wykaz podręczników w których od września pracują dzieci oraz strony w książkach które dzieci powinny mieć zrobione do 26 lutego :

1. "Planeta dzieci. Karty 3" bieżąca praca w książce od 1 lutego: 4,2,3,5,10,11,6,7,8,9,17,18,19
2. „Planeta dzieci czytanie i pisanie” strony: do 43; + bieżąca praca - strony:44-48
3. „Planeta dzieci liczenie” strony 1- 43;  + bieżąca praca strony:44,45,46,47

4. „Album” – uzupełniamy wszystkimi cyframi, znakami, literami. Pracujemy tylko na znanych literach.
a) Praca z literami: układanie sylab, krótkich wyrazów z poznanych liter, czytanie powstałych wyrazów, sylab. Jeśli dziecko zna wszystkie litery można bawić się wszystkimi literami.
b) Praca z cyframi: układanie działań do działań na konkretach oraz do prostych zadań z treścią.

5. „Kodowanie” - układanie obrazków wg instrukcji, poruszanie się po planszy wg kodu itp.
Pomysłów szukajcie Państwo w internecie; np. http://kodowanienadywanie.blogspot.com/2020/03/zadania-bez-nudyczyli-propozycje.html
6. Wyprawka - wszystkie poznane litery oraz karty zaległe wydawane były na bieżąco + Litery K, Z, B,S,N,R,G - po 2 karty + wazon babci, serce dla dziadka.
7. Od 1 lutego 2021r dzieci piszą litery w zeszycie w trzylinię, oraz cyfry w zaszycie w kratkę.

  • „Planeta dzieci. Karty 1” w dniu 13 listopada zakończyliśmy pracę w tej książce. Tej książki nie przynosimy już do przedszkola.
  • "Planeta dzieci. Karty 2" w dniu 29 stycznia zakończyliśmy prace w tej książce. Tej książki nie przynosimy już do przedszkola.